Netflix

Netflix är en så kallad streamingtjänst (den svenska översättningen är strömning). Det finns olika typer av streamingtjänster; några exempel är för film, musik, serier och TV. Streaming innebär att man i realtid spelar upp det berörda materialet. Skillnaden mot att ladda ner något är att du inte skapar eller laddar ner en kopia utan endast ser den i realtid.

Netflix är en streamingtjänst för film och serier. Netflix kan streama till din TV, mobiltelefon, dator, spelkonsol och surfplatta. Tjänsten finansieras av de olika abonnemang som dess användare kan köpa. Priset du betalar beror på vilket abonnemang som du tecknar. Avgiften är från 89 kr upp till 159 kr. Det förekommer ingen reklam eller någon bindningstid på något av de olika abonnemangen, skillnaden mellan de olika abonnemangen är bildkvalitén samt hur många enheter du kan titta på samtidigt.

29 augusti 1997 grundades Netflix av Reed Hastings och Marc Randolph ​i Kalifornien, USA. Affärsidén var då att hyra ut DVD via postorder och till en fast månadskostnad. Man beställde hem filmer via posten och returnerade filmerna via posten. Detta var affärsidén fram till 2007 då man började att erbjuda streamingtjänst, vilket är så många av oss känner till tjänsten idag. 2012 lanserades Netflix i norden. Idag är Netflix det största underhållnings-/medieföretaget i världen (räknat i börsvärde), marknadsvärdet på företaget är i dagsläget omkring 230 miljarder amerikanska dollar. Företagets aktier handlas på den amerikanskan börsen Nasdaq.

Under 2020 hade Netflix fler än 182 miljoner abonnenter världen över. Tjänsten finns tillgänglig i över 190 olika länder. Länder där tjänsten inte är tillgänglig är Kina, Autonoma republiken Krim, Nordkorea och Syrien. Att komma åt den kinesiska marknaden skulle innebära en mycket stor expansionsmöjlighet för Netflix. En undersökning från 2019 visade på att mer än hälften av de svenska internetanvändarna använde sig av Netflix tjänster. En uppskattning från analysföretaget Sandvine (2018) gör gällande att Netflix står för cirka 15% av all internettrafik i världen.

På Netflix plattform kan man hitta både egenproducerade serier och filmer men även
filmer och serier från andra producenter. Netflix har rönt stora framgångar med sina egenproducerade serier och filmer. Företaget har varit nominerade till 89 oscars och vunnit åtta oscars. Några av de mer kända serierna är Orange Is the New Black, House of Cards, Squid game, The Crown, Stranger Things och Making a Murderer.

Det finns många konkurrenter till Netflix. Bland de mer kända utmanarna finns Viaplay, HBO ,Hulu, Amazon Prime Video och ganska nyligen även Disney+.

Lämna en kommentar