Toppfilmer om robotar – 5 bra robot filmer

Robotfilmer har varit populära under en lång tid, och det finns en hel del olika robot filmer att titta på. Det finns både som filmer med skådespelare, men kommer även i animerade varianter. Vi kommer att beskriva några av de mest populära filmerna i robotgenren, utan inbördes ordning. Det är alltså ingen lista från bäst till sämst, utan bara en lista på filmer om robotar som är värda att se.

Med på listan finns både äldre och nyare filmer, och även några animerade. Vi kommer sammanfatta dem utan att avslöja för mycket, så att du får behålla spänningen om du vill se någon av dem. Med på listan finns bland annat Terminator, RoboCop, I, Robot och Wall-E. Så om du gillar robotfilmer och vill veta mer om vilka som är sevärda så häng med oss på en kort tur i robotfilmernas värld!

Terminator och dess uppföljare

Det finns kanske inte så många som undgått Terminator och dess uppföljare, med Arnold Schwarzenegger i huvudrollen i tre av filmerna. Den första filmen i serien kom redan år 1984 och är en science fiction-film. Producent är den kända James Cameron, som även producerat nummer 2 i Terminator-serien. Filmen handlar om att maskiner (robotar) tar över världen inom en snar framtid, och deras plan är att förinta mänskligheten helt.

Terminators är deras yrkesmördare, robotar som ser ut som människor. Alla fem filmer kretsar kring Terminators och en människa vid namn John Connor som skapar en motståndsrörelse för att slåss mot robotarna. Filmerna har dragit in mycket pengar och blivit mycket populära. Den andra filmen kom 1991, den tredje 2003, den fjärde 2009 och den femte 2015. En sjätte film planeras komma år 2019. Så Terminator kan kallas robotfilmer i världsklass med en stor publik.

RoboCop

Robocop är en film i cyberpunk-genren, vilket är en undergenre till science fiction, och även klassad som en actionfilm. Den släpptes år 1987, och har fått två uppföljare som släpptes 1990 respektive 1993. En ny omgjord version av ettan, en så kallad remake, släpptes år 2014. Så RoboCop är ett givet namn på listan med tanke på sin popularitet både då och nu. RoboCop har även gjorts som tv-serie och tv-spel.

RoboCop utspelar sig i ett framtida Detroit, Michigan, och fokuserar på polismannen Alex Murphy. Alex Murphy blir mördad av ett gäng kriminella och blir senare återupplivad av ett stort företag vid namn Omni Consumer Products (OCP). Han återupplivas som en övermänsklig, brottsbekämpande cyborg vid namn RoboCop. Filmen gjordes med en ganska låg budget, men blev ändå mycket populär. Filmen fick till exempel fem stycken Saturn Award. Så även RoboCop är ett givet namn på denna listan.

Animerade robotfilmer

Vi tänker ta upp två stycken animerade filmer på denna listan och det är Järnjätten och Wall-e. Järnjätten är en animerad film som kom år 1999. Filmen producerades av Warner Bros och är baserad på boken Järnmannen från 1986 som är skriven av Ted Hughes. Filmen utspelar sig i Maine på 1950-talet, och handlar om att en utomjordisk robot faller från himlen och landar på jorden. Han blir vän med en människopojke som gömmer honom från myndigheterna.

Wall-E är en datoranimerad film från 2008, producerad av Pixar Animation Studios. Filmen kretsar kring roboten Wall-e som arbetar med att städa upp på jorden för framtidens människor. Han möter dock en annan robot med namn EVA, och följer efter henne ut i rymden. Människor bor i rymden och väntar på att Wall-E robotarna ska städa upp jorden, som blivit nedskräpad till följd av deras överdrivna konsumtion. Filmen följer Wall-E på hans resa ute i rymden.

I, Robot

I, Robot är en film som kom ut år 2004, med Will Smith i huvudrollen. Det är en amerikansk science fiction-film som är baserad på robotnoveller av Isaac Asimov. Filmen utspelar sig år 2035 då robotar tjänar människor, och de styrs av tre lagar. Polisen Del Spooner ska utreda ett självmord, men han tror istället att det är en robot som mördat en människa. Det är något till synes omöjligt då det bryter mot robotarnas lagar.

Real Steel

Real Steel är en amerikansk film från 2011. Den utspelar sig i en nära framtid där robotboxning har blivit en sport som lockar stor publik. Även denna film är baserad på en novell, Steel som är skriven av Richard Matheson. Den handlar om mannen Charlie Kenton, som spelas av Hugh Jackman, som hittar en bortkastad robot som han tror kan bli en vinnarrobot. Real Steel blev Oscarsnominerad för bästa specialeffekter.

Vilken är din favoritfilm om robotar? Lämna gärna en kommentar!

Lämna en kommentar