Rollistan i Dune: det episka sci-fiäventyret – Part 1

Dune är en mytisk och känsloladdad hjälteresa och berättar historien om Paul Atreides, en briljant och begåvad ung man som föds in i ett stort öde som han inte kan förstå. Han måste resa till universums farligaste planet för att säkra sin familjs och sitt folks framtid. När illvilliga krafter exploderar i konflikt om planetens exklusiva tillgång till den mest värdefulla resursen i tillvaron – en råvara som kan låsa upp mänsklighetens största potential – är det bara de som kan besegra sin rädsla som kommer att överleva.

Rollistan i Dune

Timothée Chalamet – Paul Atreides
Rebecca Ferguson – Lady Jessica Atreides
Oscar Isaac – Duke Leto Atreides
Jason Momoa – Duncan Idaho
Stellan Skarsgård – Baron Vladimir Harkonnen
Stephen McKinley Henderson – Thufir Hawat
Josh Brolin – Gurney Halleck
Javier Bardem – Stilgar
Sharon Duncan-Brewster – Dr. Liet Kynes
Chang Chen – Dr. Wellington Yueh
Dave Bautista – Glossu Rabban Harkonnen
David Dastmalchian – Piter de Vries
Zendaya – Chani
Charlotte Rampling – Reverend Mother Mohiam
Babs Olusanmokun – Jamis
Benjamin Clémentine – Herald of the Change (as Benjamin Clementine)
Souad Faress – Bene Gesserit Sister
Golda Rosheuvel – Shadout Mapes
Roger Yuan – Lieutenant Lanville
Seun Shote – Arrakeen Residency Gardener
Neil Bell – Sardaukar Bashar
Oliver Ryan – Hawat Specialist
Stephen Collins – Harkonnen Trooper
Charlie Rawes – Harkonnen Trooper
Richard Carter – Harkonnen Trooper
Ben Dilloway – Sardaukar Assassin
Elmi Rashid Elmi – Shamir
Tachia Newall – Tanat
Gloria Obianyo – Female Fremen
Fehinti Balogun – Male Fremen
Dora Kápolnai-Schvab – Baron Servant (as Dóra Kápolnai-Schvab)
Joelle – Baron Servant (as Joelle Amery)
Jimmy Walker – Atreides Lieutenant
Paul Bullion – Sardaukar Soldier
Milena Sidorova – Human Spider Proxy
János Timkó – Harkonnen Guard

Se alla rollinnehavare

Visste du detta om Dune part 1?

David Lynch, regissör av den tidigare Dune (1984), har förklarat att han har ”inget intresse av Dune (2021)”. Han citerade att hans problem med den nya filmen inte har något att göra med regissören Denis Villeneuve utan med hans egna smärtsamma minnen av att göra 1984 års version: ”För det var en hjärtesorg för mig. Det var ett misslyckande och jag hade inte den slutliga klippningen. Jag har berättat den här historien en miljard gånger. Det är inte den film jag ville göra. Jag gillar vissa delar av den väldigt mycket – men det var ett totalt misslyckande för mig.”

Att anpassa Dune till den stora duken har varit en livslång dröm för Denis Villeneuve, ända sedan han lärde sig om David Lynchs kultklassiker Dune (1984) från tidskrifterna Fantastic Films och Starlog, och läste Frank Herberts roman när han var omkring tolv år gammal. Han ville göra en trogen adaption, så han väntade tills han hade gjort science fiction-filmerna Arrival (2016) och Blade Runner 2049 (2017) först så att han skulle ha tillräcklig erfarenhet av genren innan han började arbeta med den här filmen. Faktum är att scener från hans tidigare filmer är starkt påverkade av hans tolkningar av scener från romanen.

Scenerna på Caladan spelades in på Stadlandet i Norge. En stor del av ökenbilderna i ökenvärlden Arrakis spelades in i Jordanien och Abu Dhabi i Mellanöstern.

I en intervju med Empire Magazine beskrev regissören Denis Villeneuve den årslånga processen som gick åt till att utforma de massiva sandmaskarna, de mest ikoniska varelserna i Dune-sagan: ”Vi pratade om varje liten detalj som skulle göra ett sådant djur möjligt, från hudens struktur till hur munnen öppnas, till systemet för att äta sin mat i sanden. Det var ett års arbete med att designa och hitta den perfekta formen som såg tillräckligt förhistorisk ut.”

Även om det inte nämns i filmen kommer de stora husen ursprungligen från jorden, vilket förklarar användningen av latinska termer (som ”Bene Gesserit”, som betyder ”väl utfört”, och namnet Gaius), det nederländska ordet ”Landsraad” och det nederländska namnet ”De Vries”. Även om de bor på planeten Caladan har familjen Atreides sina rötter i Jordens Grekland, där den minoiska civilisationen var starkt förknippad med tjurvarelsen Minotaurus. Detta kan förklara Atreides’ användning av tjurbilder och antydningen att Pauls farfar dog i en tjurfäktning. I det utvidgade universumet hade en gammal Atreides förfader spårat sin härstamning tillbaka till den grekiske kungen Atreus, en karaktär som nämns i den grekiska Iliaden. Han antog efternamnet ”Atreides”, som bokstavligen betyder ”son till Atreus”.

Vanliga frågor om Dune

Vem spelar Feyd?

Han är inte med i den här filmen. Eftersom den här filmen bara täcker den första halvan av romanen är det möjligt att karaktären inte kommer att dyka upp förrän i del 2.
Men för Dune: Part Two (2023) har Austin Butler fått rollen som Feyd-Rautha.

Vem spelar Sharon Duncan-Brewster?

Liet Kynes, en imperial ekolog. Rollen spelades av Max von Sydow i filmen från 1984.

Är den baserad på en roman?

Ja, den är baserad på Frank Herberts bok ”Dune” från 1965, som har betraktats som en inspirationskälla för många andra material efter den.

Lämna en kommentar