Rollistan i Stranger Things (Netflix tv-serie)


Stranger Things är en TV-serie från 2016, skapad av bröderna Duffer och tillgänglig på Netflix. Rollerna spelas av en ensemble som inkluderar Winona Ryder, David Harbour, Finn Wolfhard, Millie Bobby Brown, Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin, Natalia Dyer, Charlie Heaton, Cara Buono, Matthew Modine, Noah Schnapp, Joe Keery, Sadie Sink och Dacre Montgomery. Handlingen kretsar kring försvinnandet av en pojke och flickan Eleven, som besitter telekinetiska krafter. Serien utspelar sig i Indiana under 1980-talet. Alla avsnitt i säsong ett släpptes den 15 juli 2016 på Netflix. Andra och tredje säsongen släpptes 2017 respektive 2019, medan en fjärde säsong släpptes i två delar, med premiär den 27 maj 2022 och den andra delen som släpptes den 1 juli samma år. Trots att serien blir avslutad med den femte säsongen, har den blivit uppmärksammad för sin representation av 1980-talets populärkultur och mode.

Rollistan i Stranger Things

Winona Ryder – Joyce Byers
David Harbour – Jim Hopper
Finn Wolfhard – Mike Wheeler
Millie Bobby Brown – Eleven / Jane Hopper (”El”)
Gaten Matarazzo – Dustin Henderson
Caleb McLaughlin – Lucas Sinclair
Natalia Dyer – Nancy Wheeler
Charlie Heaton – Jonathan Byers
Cara Buono – Karen Wheeler (säsong 1–3; huvudroll säsong 4)
Matthew Modine – Martin Brenner (säsong 1 och 4; återkommande säsong 2)
Noah Schnapp – Will Byers (säsong 2–nu; återkommande säsong 1)
Sadie Sink – Max Mayfield (säsong 2–nu)
Joe Keery – Steve Harrington (säsong 2–nu; återkommande säsong 1)
Dacre Montgomery – Billy Hargrove (säsong 2–3; gäst säsong 4)
Sean Astin – Bob Newby (säsong 2; gäst säsong 3)
Paul Reiser – Sam Owens (säsong 2 och 4; gäst säsong 3)
Maya Hawke – Robin Buckley (säsong 3–nu)
Priah Ferguson – Erica Sinclair (säsong 3–nu; återkommande säsong 2)
Brett Gelman – Murray Bauman (säsong 4, återkommande säsong 2–3)
Jamie Campbell Bower – Peter Brenner / Henry Creel / One / Vecna (återkommande säsong 4)
Eduardo Franco – Argyle (återkommande säsong 4)
Joseph Quinn – Eddie Munson (återkommande säsong 4)

Mer om Stranger things

En av de mest imponerande aspekterna av Stranger Things är dess representation av 1980-talets kultur och estetik. Allt från kläder och musik till film- och TV-referenser får tittarna att känna sig som om de har kastats tillbaka i tiden. Serien är också full av referenser till klassiska sci-fi- och skräckfilmer, vilket ger en extra dimension till handlingen och gör det roligt för tittare att upptäcka alla Easter eggs.

Stranger Things är också känd för sin soundtrack, som består av 80-talsklassiker som ”Should I Stay or Should I Go” av The Clash och ”Heroes” av David Bowie, samt originalmusik skapad av Kyle Dixon och Michael Stein från synthrockbandet Survive. Musiken är en integrerad del av serien och hjälper till att skapa den unika atmosfär som har gjort den till en sådan succé.

Sedan den första säsongen har Stranger Things bara blivit mer populär, och varje ny säsong har tagit serien till nya höjder. Andra säsongen lade till nya karaktärer, inklusive Max och Billy, och utforskade mer av Upside Down-världen, medan tredje säsongen tog serien till nya platser och inkluderade fler skräckelement än tidigare. Fjärde säsongen släpptes i två delar och var en av de mest ambitiösa säsongerna hittills, med nya karaktärer som spelades av Amybeth McNulty och Myles Truitt och en handling som involverade en tidsresa till 1950-talet.

Även om Stranger Things är en spännande och underhållande serie är den också en stark påminnelse om kraften i vänskap och gemenskap. Karaktärerna i serien är starka och modiga individer, men deras styrka kommer verkligen från deras förmåga att lita på och stödja varandra. De är en påminnelse om vikten av att ha människor runt sig som stöd i svåra tider, och hur mycket vi kan åstadkomma när vi arbetar tillsammans.

En annan aspekt som gör Stranger Things så speciell är hur den lyckas blanda olika genre-element på ett naurligt sätt. Serien kombinerar science fiction, skräck och drama på ett sätt som känns organiskt och välblandat. Detta gör att serien passar en bred publik och är en del av varför den har blivit så populär.

Det är svårt att prata om Stranger Things utan att nämna dess karaktärer. Varje karaktär har en unik personlighet och backstory som gör dem intressanta att följa. En av de mest populära karaktärerna är Eleven, spelad av Millie Bobby Brown. El, som hon kallas, är en mystisk och tystlåten ung flicka med telekinetiska krafter som blir en viktig del av gruppen av vänner som undersöker försvinnandet av deras kompis. Eleven är också en symbol för styrka och överlevnad, som kämpar för att övervinna de traumatiska upplevelser hon har gått igenom.

En annan favorit bland fansen är polischefen Jim Hopper, spelad av David Harbour. Hopper är en skadad och komplex karaktär som kämpar med sina egna demoner, samtidigt som han försöker skydda stadens invånare från faror. Han är också känd för sin skarpa humor och att vara en av de mest älskade karaktärerna i serien.

Stranger Things har vunnit många priser och nomineringar sedan dess premiär, inklusive fyra Primetime Emmy Awards. Serien har också inspirerat en mängd fan-teorier, merchandise och memes på sociala medier.

Den femte säsongen av Stranger Things har bekräftats som den sista för serien. Även om det är tråkigt för fansen att veta att serien snart kommer att ta slut, är det också ett bra tillfälle för skaparna att avsluta historien på ett tillfredsställande sätt. Det är dock värt att notera att det finns planer på en spinoff-serie som ska ta plats i samma universum som Stranger Things.

I slutändan är Stranger Things en TV-serie som lyckas kombinera spänning, humor och nostalgi på ett unikt sätt. Serien är en kärleksfull hyllning till 1980-talets populärkultur samtidigt som den har en starkt karaktärsdriven handling som engagerar tittarna. Med sin imponerande ensemble av skådespelare, starka manus och fantastiskt soundtrack har Stranger Things blivit en av de mest älskade serierna av vår tid.

Lämna en kommentar