Rollistan i Yellowstone – TV-serien med Kevin Costner

Yellowstone är en amerikansk TV-serie som handlar om en rik familj som äger och driver en stor ranch i Montana, som också är en av de största privata jordbruksfastigheterna i USA. Serien fokuserar på familjens interna drama och strider med andra invånare i området, inklusive grannar, affärskonkurrenter och regeringsmyndigheter. Serien är skapad av Taylor Sheridan och sänds på kanalen Paramount Network.

Rollistan

Kevin Costner – John Dutton
Kelly Reilly – Beth Dutton
Cole Hauser – Rip Wheeler
Brecken Merrill – Tate Dutton
Gil Birmingham – Thomas Rainwater
Denim Richards – Colby Mayfield
Mo Brings Plenty – Mo Brings Plenty
Ryan Bingham – Walker
Wendy Moniz – Governor Lynelle Perry
Luke Grimes – Kayce Dutton
Wes Bentley – Jamie Dutton
Kelsey Asbille – Monica Dutton
Jefferson White – Jimmy Hurdstrom
Forrie J. Smith – Lloyd Pierce
Ian Bohen – Ryan
Jake Ream – Jake
Jen Landon – Teeter
Ethan Lee – Ethan

Se alla rollinnehavare

Visste du detta om Yellowstone?

Chief Joseph Ranch nära Darby, Montana, där familjen Dutton bor i serien, är vanligtvis öppen för allmänheten, men på grund av seriens popularitet är ranchen fullbokad flera månader i förväg.

Författaren, regissören och den verkställande producenten Taylor Sheridan tog med sig sina egna hästar från Wyoming som skådespelarna kunde använda under inspelningen.

Ryan Bingham, som spelar Walker, är faktiskt en singer-songwriter utanför programmet. Han har släppt sex studioalbum och uppträder regelbundet med live-shower. År 2009 skrev han ”The Weary Kind” till filmen Crazy Heart (2009). Låten vann en Oscar, en Golden Globe och en Grammy.

Yellowstone ranchs varumärke är ett ”Hooked Rocking Y”. Det finns olika källor om hur man ska läsa av boskapsmärken. I Montana till exempel måste djurägare som väljer att märka sina djur registrera märkena hos Department of Livestock. Jordbruksdepartementet upprätthåller en databas över registrerade märken, som kan nås online eller via appen. Och vart tionde år uppdaterar avdelningen sin ”Brand Bible”, en tjock bok som innehåller alla registrerade märken i delstaten. Andra jordbruksstater och kanadensiska provinser har sina egna böcker.

Det uppstod en kontrovers efter att det tillkännagavs att Kelsey Asbille skulle spela den indianska hustrun till en av huvudpersonerna. Kelsey Asbille (fullständigt namn Kelsey Asbille Chow) är av blandad ras, asiatisk-amerikansk, och hon har hävdat att hon härstammar från Eastern Band of Cherokee Indians, men stammen har utfärdat ett uttalande där de säger att de inte har några uppgifter om Chow och att de inte heller har hittat några bevis för att hon är en ättling. Som ett resultat av rollbesättningen uppmanade framstående personer i det indianska samhället till en bojkott och bad indianska skådespelare att hålla sig borta från Yellowstone-projektet.

Även om ”Yellowstone” utspelar sig i Montana ligger 95 procent av Yellowstone National Park (YNP) i delstaten Wyoming. Ungefär 4 % av YNP ligger i Montana och ungefär 1 % i Idaho. Namnet på ranchen hänvisar till dess närhet till Yellowstone nationalparks norra portar. Det är också namnet på en flod som rinner norrut in i Montana, bland annat genom Livingston, som ofta nämns i serien och som troligen ligger nära, om inte i, ranchens dal.

Amerikanska läkare började sterilisera kvinnor från ursprungsbefolkningen på 1930-talet och ökade i snabbare takt på 1970-talet, när kongressen antog lagen om familjeplaneringstjänster (Family Planning Services Act), som subventionerade steriliseringar för Medicaid- och Indian Health Service-patienter. Motiveringen till dessa ingrepp var centrerad kring rädslan för global överbefolkning och ökade utgifter för välfärd som skulle sätta en orimlig press på lokalsamhällets budget och den federala statskassan.

John Dutton säger att om du vill skydda din ljumske när du rider måste du hoppa med hästen, det vill säga om hästen hoppar uppåt, stå upp i stigbyglarna, och när den går neråt, sätta dig ner i sadeln igen.

Felaktigheter

Under introduktionen visas en grävmaskin med skovelhjul i aktion. Denna typ av maskin används i stor utsträckning i Europa för att röja bort överskottsmassor för gruvdrift, medan de flesta amerikanska gruvor använder elektriska spadar eller draglinjer för att utföra detta arbete. Sekvensen visar hur skophjulet roterar moturs. Schakthjulsgrävmaskiner arbetar nerifrån och upp, så rotationen ska vara medurs.

Var spelas den serien in?

Det är i Montana som en del av serien spelas in, men en stor del av serien spelas in på plats i Utah.
På grund av pandemin spelades dock säsong 4 in helt och hållet i Montana.

Var ligger Yellowstone Ranch?

Någonstans öster om Bozeman, Montana. Ranchen ligger i Park County.

Lämna en kommentar