14 tips och tricks för Apple TV Remote

Apple TV-fjärrkontrollen är en enkel pryl, men den har stor effekt eftersom varje knapp kan göra flera saker. Här är några tips och tricks för Apple TV-fjärrkontrollen som du bör känna till för att ta ditt Apple TV-spel till nästa nivå.

Aktivera skärmsläckaren manuellt

Du kan vänta några minuter på att Apple TV:s skärmsläckare ska aktiveras, men du kan också aktivera den manuellt genom att dubbelklicka på Menyknappen när du är på hemskärmen.

Växla mellan appar och tvinga dem att stänga

Apple TV har en appväxlare som liknar den som iOS har på iPhone och iPad. Du kan aktivera den genom att dubbelklicka på hemknappen på Apple TV:s fjärrkontroll. När den är aktiverad kan du använda styrplattan för att svepa mellan appar.
Om du vill tvinga stänga en app, navigerar du till den och sveper sedan uppåt.

Hoppa framåt eller bakåt med 10 sekunder

Om du klickar på höger och vänster kant på styrplattan kan du hoppa över en video framåt eller bakåt med 10 sekunders intervall för varje klick.

Om du vilar tummen på någon av kanterna visas en liten 10-sekundersikon på videons tidslinje längst ner, vilket visar att du har rätt placering för att klicka nedåt och hoppa framåt eller bakåt.

Snabbspola genom videon

Du kan också snabbt bläddra igenom en video för att komma till en specifik plats. Pausa bara videon och svep sedan i endera riktningen på styrplattan för att svepa framåt eller bakåt.

Svep nedåt för dolda inställningar

När en video spelas upp kan du svepa nedåt på styrplattan för att få fram dolda inställningar för videon, till exempel mer information om videon, undertexter och ljudinställningar.

Gör snabba tangentbordsinmatning

Jag rekommenderar starkt att du använder Siris röst-till-text-funktion när du skriver in text på Apple TV, men du kan fortfarande skriva in saker manuellt. Det finns också ett par knep för att göra detta enklare.

Om du klickar på Play/Pause-knappen under tangentbordsinmatning växlar den snabbt mellan stora och små bokstäver. Om du klickar och håller nedtryckt på styrplattan visas alternativa tecken och snabb tillgång till backspace-tangenten.

Sätt Apple TV i viloläge direkt

Du kan alltid gå in i inställningar och sätta din Apple TV i viloläge på det sättet. Men det är ännu enklare att bara klicka på och hålla ner hemknappen tills bekräftelsen ”Sleep Now?” dyker upp. Tryck bara på ”OK” där för att skicka din Apple TV i viloläge.

Starta om Apple TV omedelbart

Precis som med det tidigare tricket kan du gå in i inställningarna för att starta om din Apple TV, men det finns ett enklare och snabbare sätt. Håll ner knapparna Hem och Meny samtidigt tills lampan på din Apple TV börjar blinka. Detta tvingar din Apple TV att starta om.

Ordna om och ta bort appar på hemskärmen

Precis som på iOS kan du på Apple TV ordna om appar som du vill. Håll bara muspekaren över den app som du vill flytta och klicka sedan på och håll ned trackpaden. Appen börjar vickas, och därifrån kan du svepa på styrplattan för att flytta den dit du vill ha den.

I det här läget kan du också klicka på Play/Pause-knappen för att få upp fler alternativ för den valda appen, till exempel att radera den eller flytta den till en viss mapp.

Kontrollera batterinivån på fjärrkontrollen

Apple TV-fjärrkontrollens batteri räcker ganska länge, men du kan kontrollera hur mycket batteritid den har kvar när du vill. Navigera till Inställningar > Fjärrkontroller och enheter. Bredvid ”Fjärrkontroll” finns en ikon som visar batterinivån. Om du vill ha en specifik procentsats kan du klicka på ”Fjärrkontroll” och se den faktiska procentsatsen.

Justera styrplattans känslighet

Trackpaden kanske känns superkänslig för dig, men det är något du kan justera. Gå till Inställningar > Fjärrkontroller och enheter och välj sedan alternativet ”Touch Surface Tracking”. Du kan välja mellan Snabbt, Medel och Långsamt, där Långsamt är minst känsligt.

Ändra vad hemknappen gör

Hem-knappen på Apple TV-fjärrkontrollen var strikt tänkt som en riktig hem-knapp, precis som den på iPhone eller iPad. Men i och med TV-appen har användarna kunnat mappa hemknappen som en riktig hemknapp eller som en genväg till TV-appen.

Gå till Inställningar > Fjärrkontroller och enheter och välj sedan alternativet ”Hemknapp” för att ändra vad Hemknappen gör.

Kontrollera din TV med Apple TV Remote

Volymknapparna på Apple TV-fjärrkontrollen gör ingenting från början. De är avsedda att styra volymen på din tv så att du inte behöver använda en separat fjärrkontroll, men du måste ställa in det.

Gå till Inställningar > Fjärrkontroller och enheter > Volymkontroll och använd sedan alternativen där för att ställa in det. Vi har en bra guide som tar dig igenom hela processen.

Om din TV stöder HDMI-CEC kan du dessutom låta TV:n slå på och stänga av varje gång du sätter Apple TV i vila. Vi har en annan bra guide för detta.

Linda ett gummiband på fjärrkontrollens nedre del

Det här sista tipset är lite oklart, men det kan göra stor skillnad. Apple TV:s fjärrkontroll har sex identiskt formade knappar mitt i mitten, vilket gör det svårt att avgöra åt vilket håll den är riktad utan att titta på den (det här har tydligen varit ett problem för många Apple TV-ägare).

Om du lindar ett litet gummiband runt fjärrkontrollens undersida (eller sätter på ett klistermärke eller något annat) kan du omedelbart se hur den är orienterad när du tar upp den. Gummibandet förhindrar också att fjärrkontrollen lätt glider runt på ditt soffbord.

Lämna en kommentar